И така сигурно вече се питате къде точно сте попаднали. Село Медвен се намира в източна Стара Планина на 13 км. от град Котел. Две са мненията за произхода на името му – някои се позовават на стари пътеписи, които разказват как „големи черни мечки се разхождат из горите наоколо”, други смятат, че село Медвен идва не от мечка, а от мед, тъй като в миналото имало голямо руене на пчели в селото, a и като цяло пчеларството е добре развито в този район. Иначе селото не е голямо – само около 300 къщи. От тях 104 са обявени за паметници на културата, като голяма част са строени преди 150 години и са изумително добре запазени. Най-известна е къщата на революционерът Захари Стоянов и драматурга и творец Стоян Бъчваров. През зимата в Медвен живеят около стотина души, а през лятото – не повече от 250 човека. Медвенци се грижат за чистотата на селото си с прилежността на пазач на забравена къща музей, в която всичко си стои подредено и непокътнато, както преди стотици години и чака своите стопани.

Въпреки че, селото не е пусто, тишината, която ще ви удиви и завладее е поразителна. Там не сте обезпокоявани от нищо друго освен от сутрешното жужене на мухите и кукуригането на някой ранобуден петел. Там сте само вие и шушукащите помежду си стари брястове, които разказват легенди, стари, колкото самия Балкан. Ако се заслушате, ще дочуете истории за скитащи се хайдути, революционери, планиращи освобождението на една разпокъсана държава, просветители, ходещи от къща на къща със забранени книги на забранен по турско време език, слухове за скрито из задните дворове имане. На такова вълшебно място не ви остава нищо друго освен да се потопите изцяло в магията и да забравите за всичко останало.

А какви ли изненади ви е приготвила Фийковата къща? Дали докато не ровите в шкафа за сол, няма да откриете някой тайник със съкровища? Каква е историята на тази къща всъщност?

Фийковата къща е къщата на даскала. Още в началото на века в нея живее Станчо Фийков, който преподава в местното училище до 1921, както и Димо Фийков, който е бил директор на училището. По-късно във фийковия род се раждат две поколения лекари, последния носи името на пра пра дядото Станчо Фийков. Той е един от първите демократично избрани кметове на Котел. Според една много стара легенда, когато Фийкови купили къщата, открили в двора й заровена глинена делва със запечатан със смола капак. Въпреки многобройните опити да отворят съда, без да го счупят, стопаните на къщата не успели да разберат какво е съдържанието й и, за да не бъде тя унищожена, я заровили обратно. След което изградили върху нея пещник (пещ за хляб). И днес под пещника в двора стои закопана една делва пълна с тайни, която е съхранявала духа на къщата и мистериозно е напомняла на нейните обитатели, че най-вълнуващите неща остават невидими.

Иначе самата къща изключително успешно съчетава старинния дух на Медвен с всички съвременни удобства, на които сме свикнали. Модерно кухненско оборудване, инфрачервена сауна, джакузи на двора, плазмени телевизори във всяка стая с DVD плейри са стилно подредени до камина, каменен под, резбовани дървени арки, пещ, оградена от най-екзотични битови инструменти (паламарки, кобилица, чутура, пушка, газова лампа, маша и др.), използвани в продължение на векове за всекидневната нужда на хората. Запазена е и автентичната старинна фасада на къщата, както и вътрешното разположение на стаите – две двойни луксозно обзаведени стаи на горния етаж, още една спалня на първия, дневна в приземния етаж и голяма кухня, от която се излиза към просторния двор. Така че, докато изживявате едни от най-спокойните си и щастливи моменти край камината, можете да се наслаждавате на тишината, такава, каквато няма да я усетите никъде другаде. Фийковата къща е за хора, решили да си подарят онези незабравими моменти, за които после ще си спомнят с усмивка, а също и за тези от нас, които не се страхуват да се нарекат щастливи.

Къщата е от 1537г., разполага общо с 2 спални и една стая с две легла, всяка от които в различна цветова гама, с оригинален интериор и със собствен санитарен възел.

Ако искате да се насладите и на прекрасната природа наоколо, имайте предвид, че на 2 км. от село Медвен, в полите на Балкана се намират живописните водопади на река Медвенска - “Синия вир”, "Малкия скок" и "Големия скок", където човек може да се порадва на дивата, девствена природа. Има и маркиран туристически маршрут, който разкрива най-красивите места в околността.

Можете да се разходите и до възрожденския град Котел, съхранил традициите на местните занаяти, както и автентичното селище Жеравна, известно със старинната си архитектура и многобройни исторически музеи и църкви.

Когато се разхождате из Медвен спрете се, поговорете с хората, чуйте техните обикновени истории. Разпитайте за легендите на селото, влезте в някоя от историческите къщи, за се потопите в бита на XIXти век от историята на страната ни. Усетете духа на селото, защото то е едно от малкото толкова грижовно запазени автентични селища в България от епохата на Възраждането. И не забравяйте да оглеждате стрехите на къщите и телеграфните жици за бялата лястовица. Защото сред многото истории, които са ни до болка познати, но въпреки това искаме да ги слушаме отново и отново е и тази за бялата лястовица, която наистина се е излюпила в Медвен преди около 10тина години, сякаш само, за да потвърди, че в живота случайно разказани приказки няма.

В къщите под наем на село Медвен можете да направите своята почивка в уникалната атмосфера, която дава селския туризъм и чистия въздух на планината.

Преводи и легализация